La o simpla cautare pe Google gasim teste de “bucatarie” pentru a identifica mierea contrafacuta. Mai nou inteligenta artificiala ne spune cum identificam mierea naturala. Testul cu apa, cu ardere, cu hartie absorbanta, cu otet, cu iod, cu bula de aer, etc. Daca ar fi fost asa simplu mult laudatele laboratoare din Germania ar fi ramas fara clienti.
La acest moment exista o singura metoda de certificare 100% pentru miere – ADN miere / DNA honey. Institutul Celvia din Estonia foloseste o metoda inovatoare pentru testarea ADN-ului mierii. Testul detecteaza prezenta urmelor de ADN a peste 10.000 de specii diferite de plante, bacterii, ciuperci, insecte, mamifere, etc. , intr-o proba de miere. Analiza are la baza 10-20 de milioane de secvente de ADN de mostre de miere, pe baza carora este creat un profil de ADN pentru miere. Profilul ADN al fiecarei recolte de miere este unic si nu poate fi imitat artificial.
Ce se stie cu certitudine la acest moment este ca mierea este depozitata de albine in faguri din ceara. Doar albina stie sa faca aceasta structura din ceara naturala, sa depoziteze mierea in celulele de ceara si sa sigileze cu un capacel de ceara fiecare celula cand procesul de maturare al mierii este finalizat.
Deci mierea din faguri este 100% opera albinei. Daca vrem miere de calitate este recomandat sa ne indreptam catre apicultori, in special catre cei care au in portofoliul de produse si faguri cu miere. Cum ii gasim? Google, Facebook, Instagram - le place sa se laude cu stupinele lor.