Teoria ca mierea de albine prin incalzire devine toxica se bazeaza pe cresterea HMF ( hidroximetilfufural ). Mierea naturala are HMF sub 40 mg/kg. Prin incalzire excesiva pe perioade lungi de timp poate ajunge la valori de 100-200 mg/kg.
Prin comparatie cafeaua prajita are HMF de 300-1200 mg/kg si cafeaua instant de 3000 mg/kg. Alte alimente cu continut de HMF comparabil cu mierea asa zis "toxica" - bauturi carbogazoase tip cola ( 20-200 mg/kg ), dulceata ( 20-200 mg/kg ), biscuiti ( 50-150 mg/kg ) ...
Sunt multe alimente cu nivel superior de HMF pe care le consumam zilnic si nu se pune problema de toxicitate.
Prin urmare nivelul de HMF din miere, supraincalzita sau nu, nu prezinta nici un risc. Mierea nu devine toxica prin supraincalzire.
Se poate folosi miere in ceai fierbinte, in prajituri, etc. ca si indulcitor considerand o cantitate mai mica vs zahar.
Ca sa ne bucuram de calitatile curative ale mierii, de vitamine si enzime, trebuie sa consumam miere neincalzita.