Polenul crud, daca se păstreaza mai mult de o săptămână, trebuie sa fie depozitat in congelator. Având o umiditate redusă, prin congelare nu se formează un bloc compact și poate fi gestionat și dozat cu ușurintă. Poate fi decongelat în timp ce este transportat și poate fi congelat din nou fără risc de deteriorare.
Se scoate din congelator necesarul de polen pentru 3-5 zile maxim și se depozitează in frigider într-un borcan de sticlă care se acoperă cu un material textil ce permite produsului să "respire". Astfel bacteriile bune au șansa să se activeze și să se multiplice, polenul având beneficii amplificate față de consumul direct din congelator.
Dacă nu ați consumat niciodată polen, începeți prin a face testul de sensibilitate astfel: țineți două granule de polen sub limbă. Dacă apare senzație de mâncărime, strănut sau inflamație, consultați un nutriționist. Din orice lot nou de polen începeți cu cantităti mici consumate după masă pentru a testa dacă apare disconfort gastro-intestinal.
Granula de polen are la exterior un strat mai tare care trebuie spart pentru o absorbție mai bună. Poate fi spart prin mestecare sau poate fi amestecat în cantități mici de suc sau iaurt.
Doza normala zilnică pentru un adult porneste de la o lingurița pana la o lingură de polen in funcție de metabolismul individual.